Controleactie bij 180 autogarages en autobedrijven in Heerlen

22 dagen geleden gepubliceerd

Afgelopen week heeft de gemeente Heerlen een grootschalige controleactie uitgevoerd bij 180 autogarages en autohandelaren. Deze controles waren gericht op ondermijning en op milieubelastende activiteiten. Ook is gekeken of de bedrijfsactiviteiten overeenkwamen met de gegevens die bij de gemeente bekend zijn.

Grotendeels alles op orde

Bij de meerderheid van de ondernemingen bleken de zaken goed op orde. Toch was er een opvallend detail: er gaat veel contant geld om in de autobranche. Hoewel contant geld een wettig betaalmiddel is, maakt dit de sector kwetsbaar voor witwaspraktijken. De gemeente adviseert ondernemers dan ook om grote sommen geld via de bank of de pin af te rekenen, voor hun eigen veiligheid.

Voorlichting over ondermijning

Tijdens de controleactie is er actieve voorlichting gegeven over ondermijning. Ondernemers kregen informatie over hoe ze signalen van ondermijning kunnen herkennen en waar ze deze kunnen melden. Ze ontvingen ook een speciaal voor de autobranche ontwikkelde folder.

Toekomstige controles

De gemeente Heerlen plant om de controles in de toekomst te intensiveren. Door deze controleweek hebben ze meer inzicht gekregen in relevante gegevens voor de gemeentelijke handhaving. Met deze proactieve controles streeft de gemeente ernaar om Heerlen veiliger en leefbaarder te maken.

Wat is ondermijning?

Ondermijning kan worden gedefinieerd als het leveren van diensten aan criminelen waarmee zij hun activiteiten kunnen voortzetten. Denk daarbij aan het verhuren van een loods zonder al te veel vragen te stellen, terwijl er signalen zijn van een wietplantage of drugslab. Maar ook het verkopen van zaken voor grote sommen contant geld kan criminelen helpen hun illegale inkomsten wit te wassen.