dsm-firmenich schenkt kunstcollectie ter waarde van twee miljoen euro aan gemeente Heerlen

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

dsm-firmenich, een toonaangevende innovator in voeding, gezondheid en beauty, schenkt de DSM bedrijfskunstcollectie aan de gemeente Heerlen. Dit maakt de stad een unieke collectie rijker. De collectie, bestaande uit meer dan 500 kunstwerken van regionale, nationale en internationale kunstenaars, heeft een geschatte waarde van ongeveer twee miljoen euro.

Unieke collectie

De DSM-kunstcollectie is een van de oudste bedrijfscollecties in Nederland. Het begon in 1952 met een focus op kunstenaars uit de provincie Limburg, maar sinds 2003 is de nadruk komen te liggen op nationale en internationale kunstenaars. De collectie bevat werken van onder meer Ger Lataster, Jef Diederen, Pieter Defesche, Lei Molin, Shinkichi Tajiri, Barbara Wagner, Lucy & Jorge Orta, Ittmar Gilbao, Maarten van den Eynde, Duan Jiangyu, Melanie Bonajo, Viviane Sassen, Helen Verhoeven, Tanja Ritterbex, Aline Thomassen, Paul Drissen en Haddasah Emmerich.

Overdracht en beheer

De overdracht van de collectie vond eerder vandaag symbolisch plaats in het Raadhuis van Heerlen. De gemeente Heerlen wordt nu volledig eigenaar van de kunst. Het beheer, onderhoud en de exposure van de collectie worden namens de gemeente georganiseerd door SCHUNCK. Er wordt tot en met de publieke ontsluiting in 2025 samengewerkt met de curator van dsm-firmenich om het verhaal van de collectie vast te leggen en over te dragen. In het kader van het jaar van het Erfgoed wordt er ook een tentoonstelling in SCHUNCK georganiseerd en zal de collectie structureel zichtbaar worden in het Kunstdepot van SCHUNCK.

Reacties op de schenking

Wethouder Cultuur Jordy Clemens is blij met de schenking. Hij benadrukte dat de kunstcollectie op vele manieren verbonden is met de Mijnstreek en dat de werken het verhaal vertellen van een voormalig staatsbedrijf dat zich ontwikkelde tot een multinational. Hij bedankte dsm-firmenich voor de schenking en beloofde dat de gemeente goed voor de collectie zal zorgen.

Ook Joris de Beer, president-directeur dsm-firmenich Nederland, is tevreden met de beslissing. Hij benadrukte dat het bedrijf zoveel mogelijk mensen wil laten genieten van de bijzondere collectie kunstwerken en dat de schenking aan de gemeente Heerlen deze ambitie waarmaakt.