Heel Heerlen Graaft: Terugblik en eerste ontdekkingen

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

In 2023 werd in Heerlen een grootschalig archeologisch onderzoek uitgevoerd. Onder begeleiding van archeologen, gingen 150 vrijwilligers op zoek naar de overblijfselen van de Romeinen. De resultaten van dit unieke participatieproject worden op vrijdag 1 maart gepresenteerd.

Ontdekkingen uit het verleden

Het archeologisch onderzoek werd geleid door de archeologen van RAAP, die ook de vondsten verwerkten. In totaal werden 8551 artefacten gevonden in 30 putten, wat neerkomt op 211 kilo aan vondsten. Onder de opgegraven overblijfselen bevond zich onder andere een Romeinse vloer, bedolven onder een dikke laag Romeins puin. De vloer maakte deel uit van een groot Romeins bouwwerk waarvan eerder al delen waren opgegraven.

Heerlen staat bekend om zijn bloeiende pottenbakkersindustrie. Een kuil vol Romeins aardewerk werd gevonden, wat wijst op de aanwezigheid van pottenbakkersateliers. Daarnaast zijn er overblijfselen uit de middeleeuwen en de moderne tijd ontdekt, zoals een veldbrandoven. Tot aan de 20e eeuw was het Romeins Kwartier een lappendeken van akkers en weilanden. De ontdekking van een vloer van een boerderij verwijst naar deze ontginningsgeschiedenis.

Reactie van de wethouder

Wethouder Jordy Clemens kijkt vol verwachting naar de toekomst: “Met Heel Heerlen Graaft wilden we de geschiedenis van onze stad tot leven brengen met gemeenschapsarcheologie. Vandaag hebben we een nieuw venster geopend naar ons verleden. Ik ben trots op de inzet van onze inwoners en alle vrijwilligers en kijk uit naar het vervolg van dit project.”

Persuitnodiging

Er wordt een terugkomdag georganiseerd, waarbij de pers uitgenodigd is. Het programma omvat onder andere een verwelkoming door Jordy Clemens, een terugblik en toekomstvisie van Hilde Vanneste en Roel Roggen, en een presentatie van Saskia Stevens van de Universiteit Utrecht. De avond wordt afgesloten met een receptie.