Heerlense instellingen bundelen krachten tegen 'greenwashing'

5 maanden geleden gepubliceerd

Vier instellingen in Heerlen - de Open Universiteit en APG, de Brightlands Smart Services Campus en de AI-hub Brightlands - hebben de handen ineen geslagen om het fenomeen ‘greenwashing’ te bestrijden.

Wat is greenwashing?

Greenwashing is de praktijk waarbij producten en activiteiten ten onrechte worden bestempeld als milieuvriendelijk of duurzaam. Dit is een groeiende zorg in de wereld van maatschappelijk verantwoord ondernemen en investeren. Met de toenemende aandacht voor duurzaamheid en de inspanningen van de Europese Unie om transparantie te bevorderen, is de behoefte aan betrouwbare informatie over de duurzaamheid van producten en diensten groter dan ooit.

Bestrijding via het ELSA Lab

Als reactie hierop lanceren de vier instellingen het ELSA Lab Anti-greenwashing. Dit lab zal onderzoeken hoe AI-technologie en alternatieve databronnen kunnen worden gebruikt om greenwashing te detecteren, voorspellen en voorkomen. Het lab valt onder de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen.

“Greenwashing is momenteel een van de belangrijkste barrières om daadwerkelijk het klimaatakkoord van Parijs te behalen”, zegt professor Karen Maas van de Open Universiteit.

Multidisciplinaire aanpak

Het unieke aspect van dit ELSA Lab is de multidisciplinaire aanpak, waarbij de expertise op het gebied van data science en AI wordt gecombineerd met kennis over duurzaamheidsverslaggeving. OU-professor Gerard Mertens, leider van dit initiatief, benadrukt de waarde van deze combinatie.

De eerste onderzoeksresultaten van het ELSA Lab Anti-greenwashing worden begin 2025 verwacht.