Heerlense instellingen samen tegen greenwashing

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Vier instellingen uit Heerlen, namelijk Open Universiteit en APG, de Brightlands Smart Services Campus en de AI-hub Brightlands, bundelen hun krachten in de strijd tegen greenwashing. Greenwashing is het onterecht bestempelen van producten en activiteiten als milieuvriendelijk of duurzaam. Volgens de onderzoekers is het een groeiend probleem in de wereld van maatschappelijk verantwoord ondernemen en investeren.

Groeiende behoefte aan betrouwbare informatie

Met de toenemende aandacht voor duurzaamheid en transparantie van de Europese Unie, is er nu meer dan ooit behoefte aan betrouwbare informatie over de duurzaamheid van producten en diensten. Om dit te bereiken lanceren de vier instellingen het ELSA Lab Anti-greenwashing.

ELSA Lab Anti-greenwashing

Het ELSA Lab, onderdeel van de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen, onderzoekt hoe AI-technologie en alternatieve databronnen gebruikt kunnen worden om greenwashing te detecteren, voorspellen en voorkomen.

“Greenwashing is momenteel een van de belangrijkste barrières om daadwerkelijk het klimaatakkoord van Parijs te behalen”, aldus professor Karen Maas van de Open Universiteit.

Multidisciplinaire aanpak

Wat het ELSA Lab uniek maakt, is de multidisciplinaire aanpak. Deze combineert expertise op het gebied van data science en AI met kennis over duurzaamheidsverslaggeving. Dit alles wordt gecombineerd met de kennis van een van de grootste beleggers ter wereld, aldus OU-professor Gerard Mertens, de leider van dit initiatief. De eerste onderzoeksresultaten worden begin 2025 verwacht.