Heerlen viert in 2025 'Jaar van het Erfgoed'

30 dagen geleden gepubliceerd

In 2025 staat Heerlen in het teken van haar rijke geschiedenis en veelbelovende toekomst. Tijdens het ‘Jaar van het Erfgoed’ zullen de boeiende verhalen die verbonden zijn aan de geschiedenis van Heerlen extra in de schijnwerpers worden gezet. Dit zal gebeuren door middel van diverse evenementen en activiteiten, ontwikkeld en bedacht door jong en oud.

Heerlen 2025

Het jaar 2025 belooft een bijzonder jaar te worden voor Heerlen. De stad heeft een lange en rijke geschiedenis. Zo viert Landsfort zijn 800-jarig bestaan en is het net na de 50e verjaardag van het moment waarop de laatste steenkool werd opgehaald in de Oranje Nassaumijn. Na de sluiting van de mijnen ontstonden er verschillende subculturen, van punk tot hiphop en later de gabberscene. Dit alles maakt deel uit van de identiteit en het erfgoed van Heerlen.

“Ons erfgoed draagt bij aan onze identiteit. Het is wat én wie wij zijn”, aldus Wethouder van Cultuur en Erfgoed, Jordy Clemens. “We moeten ons erfgoed tonen en erover vertellen, daarom staat 2025 in het teken van het cultureel erfgoed van Heerlen.”

Activiteiten en evenementen

In samenwerking met culturele instellingen, verenigingen en enthousiaste Heerlenaren zal er een programma worden gerealiseerd voor alle inwoners van de stad. Van historische tentoonstellingen tot hiphop-evenementen en van intieme buurtverhalen tot culturele festiviteiten.

Voorbereiding van start

De start van het ‘Jaar van het Erfgoed’ vindt plaats op 4 april om 19.00 uur tijdens een informatiebijeenkomst in het Cultuurhuis. Iedereen die iets wil organiseren in het kader van het Erfgoed, groot of klein, kan zich aanmelden voor deze bijeenkomst.