Heerlense Advocaat Geschrapt van Tableau na Tweede Tuchtrechtelijke Overtreding

4 maanden geleden gepubliceerd

Een 74-jarige advocaat uit Heerlen, die zijn kantoor in Maastricht heeft, wordt van het tableau geschrapt. Dit is het oordeel van de raad van discipline, het orgaan dat tuchtklachten tegen advocaten behandelt. De advocaat is in vier jaar tijd tweemaal tuchtrechtelijk in de fout gegaan en mag daarom niet langer als advocaat doorgaan.

De Misdrijven

De advocaat werd op 12 februari geschorst in afwachting van een vonnis. De schrapping is nog niet direct van kracht; de advocaat heeft 30 dagen om in hoger beroep te gaan. Pas als de beslissing onherroepelijk is, moet hij zijn toga definitief opbergen.

De laatste overtreding vond plaats op 29 augustus 2023. De advocaat werd gevraagd een cliënt bij te staan, die verdacht werd van ontucht en poging tot zware mishandeling. Tegen de regels in, liet de advocaat zijn cliënt telefonisch contact opnemen met zijn dochter via de advocatentelefoon. De cliënt zat echter in alle beperkingen, waardoor elk contact met de buitenwereld, zowel fysiek als telefonisch, strikt verboden was.

Consequenties van het Handelen

Toen de telefoon van de dochter later door de politie in beslag werd genomen, kwam het gesprek aan het licht. Volgens de raad had de advocaat, met zijn ervaring in strafzaken, moeten weten dat hij mogelijk opgelegde beperkingen zou schenden.

Dit is de tweede keer dat de advocaat tuchtrechtelijk in de fout is gegaan. In november 2019 werd hij al eens voor 24 weken, waarvan de helft voorwaardelijk, geschorst. Ook toen schond hij de opgelegde beperkingen van zijn cliënt. “Hij heeft opnieuw in ernstige mate tuchtrechtelijk verwijtbaar gehandeld,” oordeelde de raad van discipline. Dit heeft het vertrouwen in de advocatuur ernstig geschaad.