Moeder overleden baby Heerlen opnieuw aangehouden in verband met doodslag

8 maanden geleden gepubliceerd

De 24-jarige moeder van de baby die in mei 2021 verdacht overleed, is opnieuw aangehouden. Ze wordt verdacht van doodslag en het onthouden van medische zorg. De ouders van de baby, die slechts vier maanden oud was, werden in 2021 ook al verdacht van doodslag. Na een maand in voorarrest te hebben gezeten, mochten zij het vervolg van de zaak in vrijheid afwachten. Zij bleven echter verdachte in de zaak.

Onderzoeksresultaten en belastend bewijs

Het afgelopen jaar heeft het onderzoeksteam onder leiding van het Openbaar Ministerie tactisch onderzoek verricht. Dit onderzoek was gericht op het verkrijgen van informatie over de omstandigheden waaronder het overlijden heeft plaatsgevonden.

Uit deskundigenrapportages, waaronder een gerechtelijke sectie die werd uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut, is gebleken dat de baby door geweld om het leven is gekomen. De baby bleek zwaar hersenletsel te hebben en 26 (oude en verse) ribfracturen. Deze uitkomsten hebben geresulteerd in nieuw belastend bewijs tegen de moeder.

Start strafrechtelijk onderzoek

De baby, geboren in januari 2021, werd drie weken voor zijn dood in kritieke toestand door zijn ouders het ziekenhuis binnengebracht. Hij bleek zwaar lichamelijk letsel te hebben dat door geweld moet zijn aangebracht. Daarop volgde direct een strafrechtelijk onderzoek, dat werd opgeschaald toen de baby uiteindelijk op 20 mei dat jaar overleed.